Kutsallığın Evrimi

 

the evolution of the sacred installation view2

Sergi görüntüsü, Öğrenilmiş Çaresizlik, İstanbul, 2014

Video ve fotoğraflardan oluşan bu seri, 1974’te inşa edilmiş Van Müzesi’ne odaklanır. Ermeni dağlık bölgelerine yayılmış Urartu Krallığı’nın başkenti olan eski Van şehrinde, bu hafıza arkeolojik olarak görselleşir. Kişisel tarih ile ortak paydaları olan şehrin sınırları, son yıllardaki vahşi ve yayılmacı inşaat anlayışı ile zorlanmaktadır. Müzenin yanında yer alan, -sanatçının da çocukken öğrenim gördüğü- ilkokul, 2010 yılında bir alışveriş merkezine yer açmak için yıkılmıştır. Müze, Van Kalesi’nin hemen önündeki, -inşaatın yasak olduğu sit alanı üzerinde- yeni yerine yakında taşınacaktır.

video_evolotion of the sacred_ stone and iron

Kutsallığın Evrimi: Taş ve Demir, video, 2.32 min., 2014

Kutsallığın Evrimi: Taş ve Demir videosunda, inşaatın yükselen demir filizlerini montaj masasında silen sanatçı, sınırları zorlanan şehirle dayanışmayı önerir. Öğrenci’nin yerleştirmesi, farklı imgeleri yan yana koyarak bu tür bir kentsel gelişmenin absürdlüğünün altını çizmektedir: diğer dizimlerin yanı sıra; ucuz camdan bir yapıyı kalenin karşısına, bir AVM inşaatını, tarihi dikili taşların yanına sıralamak gibi…

kutsallgin-evrimi-tas-ve-beton_eski-muze-ve-avm

Kutsallığın Evrimi: Taş ve Beton, aliminyum üzerine fine art baskı, 48×68 cm., 2014

Kutsallığın Evrimi Serisi, Antik Çağdan 20. yüzyıla kadar mimarinin vazgeçilmez elemanı olan ‘taş’ ile 19. yüzyıldan itibaren mimarlık dünyasını şekillendiren ‘demir’, modern mimarinin temel elemanı olan ‘beton’ ve postmodern mimarinin kutsadığı ‘ayna’ arasındaki ilişkiden yola çıkarak mimarlığın malzeme ile ilişkisini ve her çağın kutsadığı değerleri araştırıyor. Seri aynı zamanda, Anadolu’da yaşanan kimlik politikalarının tarihsel arka planını, arkeoloji ve mimarlık üzerinden düşünmeye davet ediyor.

kutsalligin-evrimi-tas-ve-ayna_yeni-van-muzesi

Kutsallığın Evrimi: Taş ve Ayna, aliminyum üzerine fine art baskı, 48×68 cm., 2014

Van Atatürk İlkokulu’ nun kuyumcular çarşısına dönüştüğünü izlediği süreçte, müze arkeologlarından biriyle röportaj yapan sanatçı, bahçedeki ‘imar yazıtları’nın tarihçesini öğrenir. Ancak arkeolog yakın siyasi tarihe değindiği için memurluk hayatının tehlikeye girmesini istemez ve söylediklerinin yayınlanmamasını rica eder. Bunun üzerine yeni bir karakter yaratarak ondan bütün hikayeyi seslendirmesini ister. Böyle ortaya sanatçının kendisi, müze arkeoloğu ve inşaata şahit olan komşuları kapsayan melez bir karakter çıkar.

portfolio_ENG-web

Kutsallığın Evrimi, video, 6.06 min., 2014